Свят

Прокуратурата повдигна нови обвинения на Доналд Тръмп

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Американската прокуратура повдигна нови обвинения срещу 45-ия президент Доналд Тръмп за предполагаемите му опити да се намеси в изборите през 2020 г., след като загуби от Джо Байдън. Те са в отговор на решение на Върховния съд на САЩ от миналия месец, според което президентите се ползват с широк имунитет срещу наказателно преследване за официални действия по време на мандата си. В преработения обвинителен акт са изложени същите четири наказателни обвинения срещу Тръмп, но сега те се отнасят до статута му на политически кандидат, а не на действащ президент. Новият обвинителен акт, внесен от специалния съветник на Министерството на правосъдието Джак Смит, оставя в сила четирите престъпления, в извършването на които е обвинен Тръмп: Заговор за измама на САЩ, заговор за възпрепятстване на официално производство, опит за възпрепятстване на официално производство и заговор срещу правата. Тръмп обаче не се признава за виновен по тези обвинения.

 

Все още разглеждаме невъзможния сценарий за провеждане на съдебен процес през 2024 г. Това наистина е изключено, като се има предвид работата, която все още предстои, за да се конкретизира още повече обвинението и да се определи кое е официално действие и кое не е официално действие.

Ерик Тъкър, Асошиейтед прес

Тръмп от своя страна заяви в публикация в социалната мрежа „Трут“, че новият обвинителен акт е „опит да се възкреси цитирам „мъртвият“ лов на вещици“ и да се „отклони цитирам вниманието на американския народ“ от изборите. В новия обвинителен документ се твърди, че Тръмп е действал като частно лице - а не като президент - когато е предприел предполагаемата схема за повлияване на изборите. Въпреки това се смята, че ако Тръмп победи демократката Камала Харис, се очаква той да нареди на министерството на правосъдието да оттегли всички федерални обвинения, които са му повдигнати.