Свят

Първа публична реч на Доналд Тръмп след опита за покушение

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Доналд Тръмп прие президентската номинация на Републиканците в последния ден от националния конгрес на партията. Тръмп заяви, че се кандидатира от името на цяла Америка. Той прогнозира, че ще спечели на изборите с "невероятна победа", и обеща да бъде президент на "цяла Америка, а не на половината". 78-годишният 45-и президент също така описа как е оцелял при опита за покушение преди пет дни, като заяви, че Бог е бил на негова страна. В края на речта си Тръмп призова за единство на цялата страна. Той също така заяви, че „смирено“ моли американците за техния глас. Впоследствие цялото Семейство Тръмп се присъедини към него на сцената.

Точно както нашите предци, сега трябва да се обединим. Да се издигнем над миналите различия. Всички разногласия трябва да бъдат оставени настрана и да продължим напред, обединени като един народ, една нация, заклеваща се във вярност на едно голямо красиво американско знаме. Обръщам се към вас с молба за партньорство и за вашата подкрепа.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Междувременно кампанията на Джо Байдън е изправена пред допълнителен натиск на фона на информацията за опасения от страна на Барак Обама относно президентските избори. Според информация на вестник „Вашингтон пост“ Обама е казал в личен разговор, че шансовете на президента са силно намалели. Говорителите му обаче отказаха коментар по темата. Последва и информация, че бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси и двамата най-високопоставени демократи в Конгреса - Хаким Джефрис и Чък Шумър, са посъветвали Байдън да обмисли кандидатурата си за доброто на партията. Всички те отхвърлиха тези съобщения. Последните проучвания на общественото мнение показват, че Байдън изостава с пет пункта от Тръмп, което е най-голямата разлика, регистрирана по време на кампанията.