Свят

Елена Поптодорова: Атентатът срещу Тръмп му дава предимства, успя да създаде образа на силен лидер

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

„Това злощастно събитие, това покушение срещу Тръмп, му дава много предимства. Освен това, като човек, който владее публичното поведение, той добре разбира езика на тялото. И той успя да създаде един образ на мъжествения, на силен лидер. Особено след като „Сикрет Сървис“, не изпълниха обичайните си задължения да го държат силно наведен надолу на земята.“

Това каза бившият български посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова.

„Винаги жертвата печели подкрепа, но като цяло, ако говорим за кампанията, трябва да кажем, че тя рязко се смени даже преди този атентат. От злощастният дебат между двамата, между Байден и Тръмп, това са две седмици, в които виждаме тотално преобръщане на динамиката на тази кампания“, посочи тя.

Според нея поляризацията в САЩ е преминала в радикализация.

„Мен това ме тревожи, че тази радикализация е подхранена и за съжаление не е изключено партиите да не успеят да внесат друг различен тон в кампанията“, смята бившият ни посланик в Щатите.

„Съдбата на Америка, а и в голяма степен на света, бих казала, е в ръцете на няколко десетки хиляди американци от тези щати, които са известни като променливи щати – които могат да сменят от демократически към републикански избор и обратно. Резултатът там все още продължава да е въпросителна“, отбеляза Поптодорова.

 

Целия разговор вижте във видеото.