Свят

В първата си изява след покушението Тръмп обяви своя кандидат за вицепрезидент

От Euronews България Euronews България

Доналд Тръмп се появи на Националната конвенция на Републиканската партия с превързано ухо по-малко от 48 часа след като бе пронизан от куршум по време на предизборен митинг в Пенсилвания. По-рано през деня Тръмп спечели и президентската номинация, след като остана без конкуренция на първичните избори. Същевременно той номинира сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой партньор и вицепрезидент 20 минути преди началото на конференцията чрез своята социална платформа „Трут“.

При влизането си Тръмп беше силно аплодиран от публиката и се ръкува с голям брой поддръжници. Той седна до своя съпартиец Ванс, за да изслуша представянето на всички говорители. Ян Уебър, делегат на републиканците от Илинойс, заяви, че избирането на Ванс "изпраща сигнал към по-младите избиратели, който показва, че партията се грижи за тях".

Мисля, че това изпраща сигнал, че сме разнообразна партия и че приветстваме всички хора от всички възрасти. И това носи ново послание. Оценявам високо неговия военен опит.

Ян Уебър, делегат от Илинойс

Тръмп не направи обръщение към залата, тъй като речта му за приемане на кандидатурата е насрочена за четвъртък. Опитът за стрелба по 45-ия президент веднага промени динамиката на кампанията, която беше съсредоточена върху това дали Байдън трябва да се откаже поради опасения за неговата възраст и здравословно състояние. Най-малко 20 от колегите на Байдън демократи в Конгреса го призоваха да прекрати кандидатурата си за преизбиране и да позволи на партията да избере друга номинация.