Политика

С три персонални промени: Главчев представи новия служебен кабинет, президентът ще подпише указа (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Glavchev BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

Димитър Главчев представи структурата и състава на новия кабинет. Три нови имена присъстват в кабинета "Главчев 2".

Министър на вътрешните работи ще бъде началникът на Националната полиция Атанас Илков. Той постъпва в системата на МВР през 1987 г. От октомври 2022 г. е директор на ГДНП. Името му стана известно покрай акцията в Лясковец, в която загина баретата Емил Шарков. Именно Атанас Илков бе ръководител на полицейския отряд. Илков беше уволнен, но заведе дело, спечели го и се върна в системата.

Иван Кондов поема поста външен министър. Досега той заемаше поста заместник-министър на външните работи в служебния кабинет на Димитър Главчев. От 3 май 2023 г. до 6 юни 2023 г. е служебен министър на външните работи назначен с указ на президента Радев.

Красимира Стоянова ще бъде министър на транспорта и съобщенията. Тя е директор на дирекция "Правна" в Министерството на транспорта и е дългогодишен служител във ведомството.

Служебното правителство ще бъде с един вицепремиер. Това ще бъде финансовият министър Людмила Петкова.

Указът за новия кабинет ще бъде издаден утре. Правителството ще положи клетва в Народното събрание, а президентът ще издаде и указ за предсрочни избори, които ще бъдат на 27 октомври.

„До края на седмицата вашето правителство трябва да излъчи и българското предложение за еврокомисар“, заяви Радев и пожела успех на служебния кабинет „Главчев 2“.

От своя страна Димитър Главчев отново повтори, че неговото правителство до момента се е справило с основните задачи, като най-основната е организирането на честни избори. „Поне не видяхме противни твърдения, така че това е доказателство, че сме се справили с тази задача“, каза той и обеща, че ще се стреми да бъде и по-добре. „Именно в тази посока са и предложените от мен промени. Предложени в диалог и комуникация с вас“, каза Главчев, имайки предвид Радев.

Според Главчев, приоритет номер едно е решаването на текущите проблеми на българските граждани. „Подобряването на живота на българските граждани е приоритет номер едно. Така бих ги преподредил. Независимо че сме служебно правителство, държавата няма как да остане на пауза и трябва да се работи, за да живеят българските граждани по-добре“, подчерта той.

По отношение на номинацията за еврокомисар, Главчев има намерение утре „да влезе в комуникация с народните представители и те да дадат свои предложения“, които ще бъдат разгледани от Министерски съвет. „Мисля, че ще вземем добро решение“, каза още той.

 

 

 

Обзор от деня вижте във видеото: