Политика

БСП: Добре е, че Главчев няма да е външен министър, очакваме по-активна политика от Кондов

От Euronews България Euronews България
Zafirov BSP BGNES Снимка: БГНЕС

"Никаква изненада, общо взето. Цялостната ситуация е вследствие на некадърно направените промени в българската конституция. Така и не дочакахме извинение от техните автори. Въпреки всичко, добре е, че господин премиерът се е съобразил с общественото мнение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър."

Така временният председател на БСП Атанас Зафиров коментира състава на новия служебен кабинет. 

"По отношение на другите министри – това е същият състав на кабинета. Добре е, че г-н Главчев няма да е външен министър", каза Зафиров и подчерта, че от БСП очакват Иван Кондов, който е дипломат от кариерата, по-активна външна политика.

"Другото важно нещо е, че очакваме от премиера спешни консултации с политическите партии по отношение българката кандидатура за еврокомисар", отбеляза Зафиров и съобщи, че ако БСП бъдат поканени на такива консултации, са готови да предложат имена.

Зафиров е категоричен, че това е първата и най-важна задача пред този кабинет с оглед на скъсените срокове и реалната възможност България да получи добър ресор за еврокомисар. "Но това няма как да стане без диалог с политическите сили", допълни той и отново подчерта, че БСП може да предложи достойни кандидати.

Попитан смята ли, че новият вътрешен министър (Атанас Илков - бел. ред.) ще успее да потуши напрежението, Зафиров отговори:

"Трудно ми е да кажа. Виждам, че е човек от кариерата, професионалист. Надявам се наистина много бързо и спешно да даде гаранции за успокояване на напрежението и в системата, и в обществото, и за гарантиране честността и прозрачността на изборите, каквато в крайна сметка е задачата на всяко едно слежебно правителство"./БНГЕС