Европа

Потокът на руски петрол през Украйна спря за 3 страни

От Euronews България Euronews България

Доставките на руски петрол за три европейски държави през Украйна са спрени. Причината - невъзможността Русия да плати за транзита заради наложените ѝ санкции. Опитът за банкова транзакция е бил отказан.

В свое изявление "Транснефт" обясни, че плащането за правото на транзит през Украйна за месец август, извършено на 22 юли, е било отказано на 28 юли поради влизането в сила на нови санкции срещу Москва.

В резултат на това украинската компания "UkrTransNafta" спря да предоставя услуги за транспортиране на петрол през територията на Украйна.

Това се отнася за доставките по разклонение на петролопровода "Дружба", което преминава през Украйна и обслужва три европейски държави без излаз на море - Унгария, Словакия и Чешката република.

Доставките за Полша и Германия по друго разклонение на тръбопровода "Дружба" през Беларус продължават нормално, според "Транснефт"

Въпреки войната в Украйна от февруари месец насам, руски нефт и газ продължават да текат през страната към Европейския съюз. Някои държави-членки на общността са силно зависими от доставките на Москва.

През юни ЕС прие прогресивно ембарго върху руския петрол, което включва забрана за внос на суров петрол с кораби в рамките на шест месеца.

Доставките по петролопровода "Дружба" обаче бяха разрешени да продължат "временно", без краен срок. Тази отстъпка бе извоювана от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който поддържа отношенията си с Владимир Путин. Унгария е зависима от евтин руски петрол за 65% от потреблението си.

След конфликта в Украйна европейските страни се опитват да намалят енергийната си зависимост от Русия и обвиняват Москва, че използва доставките на горива като оръжие.

През последните седмици Русия рязко намали доставките си на газ за Европа.