Икономика

Икономист: Остава впечатление, че е решено да ни върнат в лапите на „Газпром“

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Очаквам КЕВР да одобри увеличението на цената на газа с 60%, тъй като дори и с него тя остава по-ниска в сравнение с европейските пазари в момента. Спрямо миналата година увеличението на цената е почти четворно.

Това каза за Euronews Bulgaria Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.



Очаквам в скоро време българското правителство да предприеме мерки за намаляване на въздействието на това увеличение върху домакинствата и бизнеса.

По думите му, в последната половин година „Газпром“ ефективно изнудва Европа като непрекъснато намалява доставките на газ, така че да предизвика тези шокови нараствания на цените. Европа досега успява да се справи и аз мисля, че ще успее да се справи и през зимата. Голямото притеснение както на българските регулатори, така и на европейските е дали ще има достатъчно газ за индустрията. Европа е доста по-подготвена от миналия такъв епизод през 2009 г. Планът за доброволно намаляване на консумацията с 15%, който не смятаме, че ще има голям ефект, освен ако не се добави и възможност за колективен отговор по отношение на доставките на газ. Все още няма единен европейски отговор. В България поради ниското потребление – само 1% от общото европейски потребление – не мисля, че ще имаме проблем да намерим необходимите количества, каза Стефанов.

Българският бюджет е в едно от най-добрите състояния по отношение на дефицит и дълг, така че българското правителство има достатъчно инструменти да удържи на този продължаващ шантаж от „Газпром“ и да осигури необходимите количества на социално поносими цени.

Според Стефанов, забавянето на газовата връзка с Гърция граничи с трагикомичното, но в крайна сметка ще бъде готова навреме.

 

Изказванията на служебния премиер и служебния енергиен министър оставят впечатлението, че сякаш вече имат взето решение, че трябва да върнат България в лапите на „Газпром“. За това се използват различни аргументи, включително недострояването на връзката с Гърция, за да се отвори вратичката за преговори с „Газпром“.

Ако все още има някой, който се заблуждава, че да се върнеш в обятията на един монополист, който в продължение на десетилетия е изнудвал и отнемал по около 300 млн. годишно от България в следствие на по-високи цени, спирал е безконтролно газа както през 2009 г., значи тези хора не разбират абсолютно нищо от геополитически рискове и съответно от пазарни и трябва да имат някаква друга мотивация, каза Стефанов.

Вижте цялото интервю във видеото.