Европа

Жители на квартал в Париж настояват мерките за сигурност да останат и след Олимпийските игри

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

От години кварталът Porte de la Chapelle в северната част на Париж се свързва с по-високи нива на престъпност и бедност в сравнение с останалата част на столицата. Но с провеждането на Олимпийските игри в Париж градът стартира амбициозен план за градско обновяване и засилена полицейска охрана, за да промени района. 

Има красиви настилки от флагов камък и великолепно озеленяване. Това наистина промени живота ни. Преди беше много трудно да се разхождаме. Прекрасно е.

Жан-Мишел Метайер - ръководител на сдружението на жителите „Vivre au 93 La Chapelle“

Жители и собственици на фирми като тази обаче все още се притесняват, че суровата реалност ще се настани отново след края на параолимпийските игри през септември.

Полицейското присъствие беше толкова успешно, че се надявам то да се запази. Но се страхувам, че няма да продължи дълго. Олимпийските игри ни дадоха тласък, но това беше нормално за репутацията на Франция. Те не мислеха за нас, жителите, а за олимпийските игри като приоритет.

Фарид, собственик на бар

Доскоро районът беше известен с хълма на крека, където през 2020 г. всеки ден се събираха до 300 наркомани. Множество мигрантски лагери също граничеха с пътищата. Някои неправителствени организации обвиняват града в „социално прочистване“ за това, че преди Игрите е изселил и преместил извън столицата близо 5200 души. Местните власти категорично отричат това обвинение.

Какъв е отговорът? Да оставим нещата такива, каквито са, в рамките на статуквото? Трябва да се справим с мизерията и страданието. Трябва да гарантираме, че тези общности са подкрепени от подходящи съоръжения, но също така и в рамките на градската трансформация. Няма социално прочистване, има еволюция на града.

Марио Гонзалес, заместник-кмет на 18-ти район, отговарящ за градското планиране

Що се отнася до разтревожените жители, заместник-кметът на квартала настоява, че те няма да бъдат изоставени.

Днес жителите не би трябвало да имат притеснения, защото новите съоръжения са постоянни структури.

Марио Гонзалес, заместник-кмет на 18-ти район, отговарящ за градското планиране

В момента се изгражда университетски кампус за следващата година, който ще посрещне повече от 4000 студенти в района.