Европа

Ограничения срещу лица в Париж, смятани за заплаха за сигурността

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полицията в Париж използва извънредни правомощия съгласно закона за борба с тероризма, за да държи далеч от олимпийските игри лица, смятани за потенциални заплахи за сигурността. Под прицела на тези мерки попадат предимно хора от малцинствата, например дошли от бившите колонии. Забранено им е да напускат своите квартали и всеки ден трябва да се явяват в полицията.

Като 21-годишният банков стажант Амин. Той няма криминално досие.

 

Тези ограничения ще продължат три месеца. Всичко ще приключи на 29 септември. Те се отразяват неблагоприятно на психическото ми състояние. Много е трудно да минаваш през това всеки ден. Не мога да виждам семейството си.

Амин – френски гражданин, попадащ под ограниченията

Амин попада в радара на органите на реда, след като публикува видео в TikTok, на което носи тениска на Депортиво Палестино и прави неприлични жестове към Айфеловата кула, осветена в цветовете на израелското знаме.

Въпреки това младежът бива фалшиво свързан с акаунт в приложение за споделяне на видеосъдържание, който публикува изображения на обезглавявания и коментари, изразяващи желание да се присъедини към терористична група.

Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен заяви, че мерките са необходими, за да се попречи на "много опасни" хора да извършат атаки срещу игрите.

Той не смята, че представителите на малцинствата се открояват сред другите. Под наблюдение са поставени и лица, заподозрени в ляв или десен екстремизъм.