Спорт

Кирил Милов загуби още на старта на Игрите в Париж в дебюта си при 130-килограмовите

От Euronews България Euronews България
Кирил Милов

Българският борец Кирил Милов загуби още първата си схватка при дебюта си в категория до 130 килограма в класическия стил на олимпийския турнир по борба в Париж. Милов отстъпи на опитния чилиец Ясмани Акоста Фернандес, който е пети от Игрите в Токио 2020 и шампион на панамериканското първенство. Неговите шансове да се бори за медал обаче все още са налице, тъй като ако 36-годишният южноамериканец стигне до финал в категорията, то българинът може да бъде изведен на репешаж и да се бори за бронзов медал.

Иначе първите три минути от схватката минаха без особена активност от двамата борци, но Кирил Милов успя да вземе точка и да поведе с 1:0 в резултата. Акоста на свой ред също успя да взене точка и изравни.

Милов продължи да опитва да се противопостави на по-тежкия си съперник, но разликата в килограмите пречеше на българина да вземе инициативата.

В крайна сметка европейският шампион от 2022-ра не успя да вземе втора точка и по този начин загуби схватката, въпреки че резултатът бе 1:1, но Ясмани спечели, тъй като отбеляза точка последен.

Преди срещата Кирил закова стрелките на кантара на 105 кг, докато неговият опонент се бе претеглил на 124 кг.

„Не мисля, че килограмите са чак такъв проблем. Не е важно количеството, а качество. Бяхме направили тактика, но той ме дърпаше назад. Във хватката можеше да ме вземе. Дадох всичко от себе си да ме свалят и да победя при 1:1. Съдията реши, че той е бил по-пасивен и ме свалиха първи в партер и цялата ми тактика отиде на кино“, заяви Милов след края на срещата. 

Преди четири месеца Милов претърпя тежка операция на бедрените мускули, но въпреки това успя да се възстанови. Квотата в тази категория пък ни бе дадена допълнително, заради отказа на руските борци от Олимпиадата и представянето на друг наш борец - Георги Иванов на предолимпийския турнир в Баку. 

„Мисля, че малко ме ощетиха. Той ме дърпа привидно назад. За мен това е неправилно. Той е най-силният в този поток. Мисля, че може да ме изведе и да се боря за третото място. Не очаквах да участвам тук, но Бог ми даде шанс. Мисля, че съм на 100%, дори не в моята категория. Съдията реши, че той е по-пасивен и само за това ме е яд“, допълни българинът. 

„Смятам, че Господ дава на всеки каквото е заслужил. Боря се и се надявам бъдеще да имам повече успехи. Не съм спрял да мисля за медал“, заяви още Милов. 

За 27-годишния Кирил Милов това беше второ олимпийско участие. На Игрите в Токио преди 3 години той завърши на осмо място, след като достигна до четвъртфиналите в традиционната си категория до 97 кг..