Политика

Доц. Милен Любенов, политолог: Съмнявам се, че партиите са наясно със своите цели

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Трудно е да се прецени каква е целта, защото аз самият се съмнявам, че политическите партии са наясно със своите цели. Защото, ако бяха рационални играчи и се водеха от поведение, което е типично за един политически представител на определена група от хора, щяха да действат по съвсем различен начин. И нямаше да се стига до ситуация, при която да ходим на седми поредни избори.“

Така политологът доц. Милен Любенов коментира актуалната политическа ситуация в страната.

 

Това, което през последните години наблюдаваме като поведение от политическите играчи, се води до голяма степен от този макиавелистки принцип („целта оправдава средствата“ – бел. ред.). За съжаление, политическите партии в България отдавна забравиха, че политиката е въпрос на ценности. И че трябва по някакъв начин да защитават интересите на своите избиратели. През последните години нищо такова не виждаме.

Според Любенов, развитието на казуса „Гайтански“ се дължи на това, че „определени държавни органи се задействат само когато определени външни фактори им наредят“. Политологът смята също, че има връзка и с войната вътре в ДПС.

Цялото интервю вижте във видеото.