Европа

Опозицията в Словакия твърди, че Фицо прави репресивни ходове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Словашката опозиция твърди, че недоволството от правителството на Роберт Фицо е достигнало точката на кипене и че Европейският съюз трябва да продължи да следи за реформите на кабинета. През последните дни хиляди излязоха по улиците, за да осъдят решенията на властта, които според тях подкопават свободите и върховенството на закона. Сред тях са уволнението на ръководителите на Националния театър и галерията от крайнодясната министърка на културата Мартина Шимковичова и разпускането на националната полицейска агенция. Според опонентите това са симптоми на по-широка репресия.

Чухме и от устата на премиера, че нарича либерализма - рак. Така че очевидно е налице фронтална атака срещу свободата. Свободата на изразяване, изкуството, културата и особено върховенството на закона, което е много важно за Европейската комисия.

Лучия Яр Член на Европейския парламент, Прогресивна Словакия

Откакто се върна на власт през октомври миналата година, Фицо предизвика възмущение с това, че преработи Наказателния кодекс на страната и разпусна Специалната прокуратура. Очаква се той да разпусне и Националната агенция за борба с престъпността, която се занимава с дела за корупция, в които самият той е замесен. Миналата седмица министърът на правосъдието на Фицо посредничи и за освобождаването от затвора на бивш специален прокурор, осъден по същите обвинения. 

Досега Европейската комисия е била много внимателна, за да не нападне правителството. И това беше много по-трудно за Комисията поради неотдавнашното покушение срещу самия Фицо. Така че те трябва да прокарват много внимателна линия между легитимното критикуване, на действията на правителството, които са в противоречие с някои от основните принципи на ЕС, особено с върховенството на закона. Но от друга страна, да не се поддават на омразата срещу самия Фицо.

Антон Списак - асоцииран сътрудник, Център за европейска реформа

През юли Комисията порица Словакия за отстъпление в областта на върховенството на закона и свободата на медиите. В миналото тя е спирала средства от ЕС на страни членки, като Унгария, за подобни нарушения.