Европа

Два месеца след покушението: Премиерът на Словакия Роберт Фицо все още се възстановява

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Експерти смятат, че министър-председателят на Словакия Роберт Фицо ще има трайни здравословни проблеми, след като оцеля при стрелба през май. Заместник министър-председателят на страната заяви, че Фицо, който бе прострелян в областта на корема, вероятно ще има постоянни проблеми, но че състоянието му постепенно се подобрява.

 

След огнестрелна рана в корема тези органи не работят по начина, по който са работили, преди. Той все още е много непостоянен. Като част от редовната му рехабилитация лекарите правят всичко възможно, за да се уверят, че премиерът ще може да върши работата си с пълния си потенциал, и ние сме близо до това. Тези трайни последици за здравето и мускулно-скелетните увреждания ще бъдат налице.

Роберт Калиняк, заместник министър-председател и министър на отбраната

Министър-председателят на Словакия беше прострелян от близко разстояние, докато поздравяваше поддръжници след правителствено заседание в Хандлова на 15 май. Видеозаписи показват как той се приближава към хората, събрали се на барикадите, за да им подаде ръка, когато един мъж пристъпва напред и изстрелва пет куршума. Впоследствие се вижда как той е арестуван. Фицо тогава незабавно бе транспортиран до най-близката болница и претърпя петчасова операция за обработка на множество рани. Тя беше последвана от друга операция два дни по-късно за отстраняване на мъртва тъкан. В края на май той беше транспортиран със самолет от болницата в Банска Бистрица до столицата Братислава, където и до днес се лекува вкъщи.