Европа

Психолог: Възможно е опитът за атентат срещу Фицо да отключи и други актове на агресия в Европа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Профилът на мъжа, отговорен за покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо показва, че в случая става дума за някаква лична демонстрация. Най-вероятно организацията, която е направил, е лично негова. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ дългогодишният психолог в Института по психология към МВР и бивш ректор в Академията  на МВР доц. Неделчо Стойчев.

По думите му едва ли седемдесет и една годишният Юрай Цинтула е ръката на някоя организация, но в повечето случаи такива хора изпитват силна неудовлетвореност от живота си и прехвърлят вината за лошото си положение върху някой, който в момента заема висока обществена позиция.

Психологът не изключи възможността действията на Цинтула да отключат вълна от подобни опити за атентати и срещу други политически фигури в Европа.

Директорът на българския клуб в Кошице Стефан Пейчев посочи, че обществото в Словакия искат Роберт Фицо да се възстанови и следят новините за неговото състояние.

По думите му обаче има политици, които се опитват да трупат политически капитал от случая.

Пейчев призна, че в Словакия винаги е имало голямо обществено разделение между проевропейски и проруски настроения. Това се усеща както при политиците, така и при обикновените граждани, каза още той.

Целия разговор с Неделчо Стойчев и Стефан Пейчев вижте във видеото.