Европа

Дезинформацията в Словакия: Страната е разделена след покушението срещу Роберт Фицо

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Брайън Картър, Euronews: Аз съм в Словакия, в която дезинформацията е широко разпространена, особено по време на избори. Възходът на изкуствения интелект, нападките в медиите и чуждестранното влияние правят тази заплаха още по-реална.

 

Много евтино е да се повлияе на големи маси, особено сега, когато много хора получават информация от различни социални платформи.

Катарина Клингова – старши изследовател в GLOBSEC

Брайън Картър, Euronews: Много словаци отвръщат на удара и дават перспектива как би могла да изглежда една информационна война в навечерието на избори.

Атентатът срещу премиера Роберт Фицо шокира Словакия. Много граждани го разглеждат като кулминация на тоталната дезинформация.

 

Ефектът от дезинформацията, разпространявана свободно в последните 15 години, е опустошителен за социалното сближаване в Словакия.

Виктор Брейнер – директор на Институт за устойчиво развитие 

Голяма част от дезинформацията идва от Русия, целта е да се повлияе на общественото мнение.

 

Тенденцията очевидно е западното влияние. Че през ЦРУ и неправителствените организации се влияе върху случващото се в страната.

Мартин Ходаш – журналист, разследващ дезинформацията

Експерти предупреждават за много тенденции в дезинформацията преди европейските избори.

 

Едната е свързана с изборния процес. Той е нечестен, бюлетините са манипулирани, хората, които не трябва да гласуват, получават право на глас. Друга тенденция е темата за климата.

Джовани Зани – директор „Проверка на фактите“ в EDMO

Развенчаването на тези тенденции помага да се предотврати дезинформацията и да се защити почтеността на изборите.