Европа

Монопол върху медиите? Словакия приема нов закон за ограничение върху пресата (Допълнена)

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тази седмица в Словакия влиза в сила нов закон за ограничение на медиите. Новото законодателство предвижда създаването на нова "Словашка телевизия и радио", която ще замени вече съществуващата. Настоящият директор на телевизията Любош Махаж също ще бъде освободен. Словашкото министерство на културата ще избере нов управителен съвет, като по този начин правителството ще получи пълен контрол върху органа.

 

На заседанието на 10 септември ще бъдат избрани членовете на съвета, а след това ще бъде обявен търг. Кандидатите ще имат 30 дни да подадат заявления. Членовете на Съвета ще проведат публично изслушване за избор на нов директор някога през октомври. 

Роман Мишелко, депутат от Словашката национална партия

Този ход предизвика отпор от страна на опозиционните партии, които твърдят, че правителството се опитва да ограничи свободата на медиите. Представител на партия Прогресивна Словакия заяви, че не са засегнати само обществените медии, а и частните.

Виждаме също, че частните собственици на медии са изнудвани от правителството, за да създадат различен подход към политическите дебати.

Зора Яурова, евродепутат от "Прогресивна Словакия"

Журналистът Иван Брада активно участва в протестите срещу новия закон. Той се опасява, че Словакия поема по същия път като Унгария. 

 

Все още не сме там, където са унгарските ни колеги. Там обществените медии са изцяло контролирани от правителството, но се движим в тази посока.

Иван Брада, журналист

Рита Коня, Euronews: Законът беше приет със 78 гласа от 150-те членове на трипартийната правителствена коалиция в Братислава. Според опозицията целта на правителството е ясна: да премахне свободата на обществените медии и на пресата. 

Роберт Фицо с първа публична поява след покушението

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо направи първа публична поява, след като на 15 май беше прострелян при опит за убийство. Той говори на събитие в замъка Девин в столицата Братислава.

Поводът бе Денят на светите братя Кирил и Методий, който е национален празник на страната. Фицо спомена само веднъж за стрелбата си, като я нарече "нещастно събитие", и използва речта си главно, за да говори за необходимостта да се изгради бариера срещу прогресизма, който според него се разпространява "като рак". Той също така предупреди за това, че според него войната в Украйна може прерасне в по-широк регионален конфликт.