Свят

Природни бедствия от Европа до Корея

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Тежки природни бедствия белязаха последните дни Европа и света. Огромен горски пожар бушува в Португалия, а наводнение потопи части от Южна Корея.

В Сеул се съобщава за най-малко 8 жертви жертви и хора в неизвестност, след като проливен дъжд в понеделник наводни пътища и подлези. Според властите близо 800 сгради в района на южнокорейската столица са повредени.

На места спасителните операции са затруднени, като в понеделник вечерта аварийните екипи не са успели да достигнат до трима души, блокирани в мазе в Сеул. Президентът Юн Сук-йол посети един от тежко пострадалите квартали в града. Метеоролозите прогнозират още проливни дъждове в следващите дни.

От събота в централните части на Португалия над 600 пожарникари се борят да овладеят огромен горски пожар в природния парк "Сера де Естрела", като сред най-засегнатите е община Ковиля. До момента са изпепелени над 3000 хка гори, а според местните власти възстановяването на унищожените насаждения в региона ще отнеме години.

Междувременно от европейската климатична програма "Коперник" съобщиха, че за 60% от територията на Великобритания и Европейския съюз са издадени предупреждения за суша. Тази констатация се основава на 10-дневен мониторинг от края на месец юли, според който сухите условия водят до засилване на горските пожари.

Земеделският сектор в Босна е сред потърпевшите от лятната суша. Фермерите в страната казват, че голяма част от царевичните насаждения са пострадали, а това ще повлияе и на животновъдството. 

 

Ако трябва да съм реалист, мисля, че отглеждането на едър рогат добитък ще намалее с поне 50% тази година. Не заради цените на месото или на млякото, а просто защото хората няма с какво да хранят животните, като се има предвид сушата. Някои от фермерите тук отчитат 100% щети от сушата.

Небойша Джокич, фермер

Засега властите отказват да обявят извънредно положение заради сушата, като твърдят, че Босна може да разчита на внос на зърнени култури от съседни страни, включително Унгария и Сърбия, които обаче също се борят със сухото време.