Свят

Какви са основните причини за пожарите по света?

От Euronews България Euronews България

Гледките на пожарникари, работещи за овладяване на горските пожари, стават все по-често срещани по света. Огънят край гръцката столица Атина, изпрати гъсти облаци дим над града. Горският пожар е бил разпален от силен вятър, който е спомогнал за опасното му разпространение. Малцина от нас някога ще се сблъскат с горски пожар, а той може да бъде ужасяващ, дезориентиращ и непредсказуем. Джонатан Кларк е член на Националния тръст за извънредни ситуации на САЩ, а преди това е работил като съветник във Фонда за горски пожари в Калифорния. Той е бил свидетел на горски пожари и последиците от тях в САЩ, Канада и Австралия. Видял е и опустошението, причинено от пожара Camp Fire през 2018 г. в Северна Калифорния и довел до смъртта на 85 души.

Мисля, че двете неща наистина ви изненадват. Едното е интензивността на пожарите. И мисля, че второто нещо, което ме изненада, е начинът, по който огънят се придвижва. Той е светкавично бърз.

Джонатан Кларк, попечител, Национален тръст за извънредни ситуации

Рекордните горещини в Гърция изсушиха почвата и растителността, създавайки ефекта на калайдисана кутия. Тазгодишните юни и юли бяха най-горещите месеци, регистрирани някога в страната, която отбеляза и най-топлата си зима в историята. Лошата човешка практика и въздушните електропроводи често са причината за повечето горски пожари, но глобалното затопляне ги прави още по-опустошителни.

Мисля, че всеки мисли за глобалното затопляне, и мисля, че всички сме склонни да се съгласим, че глобалното затопляне оказва значително въздействие. И ако погледнете Калифорния, Канада, Австралия и Гърция или цяла Европа, забелязвате как този феномен прави земята по-податлива на пожари.

Джонатан Кларк, попечител, Национален тръст за извънредни ситуации

Повече от 500 пожарникари, 152 автомобила , 29 самолета и хеликоптера за хвърляне на вода и голям брой доброволци се опитват да одържат огъня под контрол. Властите съобщиха, че пламъците на моменти са се издигали на повече от 25 метра височина.