Общество

Гл. комисар Александър Джартов за пожарите: Хората често подценяват ситуацията

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Пожарът на сметище във Враца, който се запали вчера вечерта, е овладян и локализиран. Причината за огъня са високите температури, обявиха от общината. Няма опасност за живеещите в района.

Директорът на “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Александър Джартов съобщи в ефира на „Добро утро, Европа“, че през вчерашния ден са постъпили 209 сигнала, от които 172 са били за пожари.

Тенденцията през последните дни е да има леко увеличение на броя произшествия, на които реагираме. Независимо от това, колегите бързо успяха да се справят с тези сигнали. Към момента обстановката е нормална, но сме в средата на пожароопасния сезон, така че винаги има риск от възникване на тежки пожари, каквито имахме през последните четири седмици.

Главен комисар Джартов обясни, че причината за честите пожари на територията на страната ни често е това, че хората подценяват ситуацията и рискът от възникване на пожар.

„Извършват се дейности, които са свързани с приготвяне на зимнина, изхвърляне на запалени цигари, извършване на дейности в земеделските земи в часове, в които такива дейности са абсолютно забранени“, каза още той.

На този етап няма непосредствена опасност от прехвърляне на пожари, които горят в съседните Гърция, Турция и Северна Македония да се прехвърлят у нас, посочи главен комисар Александър Джартов.

Целия разговор вижте във видеото.