Икономика

Бизнесът не се разбра с властта за енергийните помощи

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9383182 Министърът на енергетиката Александър Николов. Снимка: БГНЕС

Бизнесът и властта и днес не се разбраха за помощта на държавата за високите цени на газа и електроенергията.

Причината – Министерството на енегетиката не може да поеме целия финансов товар, стана ясно след днешната среща в Министерството на енергетиката.

На поредната среща с енергийния министър Александър Николов работодатели и синдикати настояха за поемане на ясен и категоричен ангажимент, и трайно решение на проблема. Работодателите не получиха уверение за финансова помощ за юни.

 

Затова работодателските организации излизат на протест следващата седмица - на 18 май.

Бизнесът настоява за удължаване на компенсациите в адекватни размери, за да оцелеят компаниите. Енергийният министър заявил на срещата днес, че в енергетиката няма достатъчен финансов ресурс, за да се обезпечат исканите компенсации за тока. Александър Николов обаче е поел ангажимент да представи претенциите на работодателите и пред кабинета.

Според бизнеса срещата е била безсмислена. Те настояват за ясна формула, по която да се изчисляват компенсациите и тя да се прилага всеки месец. „Такива минолетни, несъществени, само за отвличане на вниманието. Тук не говорим за 5 лева, 10 лева, идеята беше да се намери трайно решение“, каза Красимир Дачев, зам. председател на Българската търговско-промишлена палата.

„Ние няма да бъдем конкурентноспос на никого. Цената в България трябва да бъде близка на тази на нашите конкуренти, за да можем да оцелеем“, допълни Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара.