Цвят

Напредък в медицината: Меки батерии могат да се имплантират в човешкото тяло

От Euronews България Euronews България
Meki Baterii University Of Cambridge Снимка: University of Cambridge

Изследователи от катедрата по химия на Университета в Кеймбридж твърдят, че са разработили нова батерия, която може да захранва преносими устройства, както и импланти в човешкото тяло. Това са хидрогелове, които залепени заедно създават електричество. Всяка батерия се състои от триизмерна мрежа от полимери, съдържащи над 60% вода.

Електрониката е много твърда, докато тялото ни е предимно вода. Това, което се опитахме да направим е електрониката също да бъде мека и разтеглива. Направихме хидрогелни материали, които са йонно проводими. Имитирайки електрическата змиорка, успяхме да направим източник на енергия от тези хидрогелни материали.

Стивън О'Нийл, докторант в университета в Кеймбридж

Полимерите се държат заедно благодарение на химическите взаимодействия, които имат помежду си. Изследователите гарантират, че отделните хидрогелове няма да се разделят при разтягане. Освен че са разтегливи, хидрогеловете могат да бъдат смачквани, без да губят трайно първоначалната си форма, и могат да се самолекуват при увреждане, Това ги прави идеални за имплантиране в тялото. Макар че хидрогеловете и преди са били използвани в тялото за осигуряване на електричество, изследователите казват, че за първи път им е придадено разтегливо свойство.

Има много примери за други хидрогелове, които могат да действат като източник на енергия. Това, което е различно тук, е фактът, че успяхме да създадем лепкав източник на енергия, който се слепва заедно. Така че вместо да имаме един материал имаме различни компоненти, които са разделени и можем да ги залепим заедно. За първи път правим източника на енергия разтеглив.

Джейд Маккун, докторант в Университета в Кеймбридж

Разтегливостта на тази батерия позволява тя да бъде използвана в условия, които не са възможни при други видове хидрогелни батерии. Изследователите планират бъдещи експерименти, за да тестват хидрогеловете в реални живи организми, преди да могат да се използват в медицината.