Политика

Социолог: Служебният кабинет, с нов министър-председател, трябва да се „изчисти“

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има основания да се разсъждава по въпроса до каква степен председателят на БНБ и неговите заместници, председателят  на Сметната палата и други, са равно отдалечени от различните политически партии в текущото Народно събрание. Когато те са заемали постовете си, не са предполагали, че биха могли да попаднат в подобна ситуация, както и хората, които са ги предложили. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime социологът от агенция “Галъп” Яница Петкова. 

По думите ѝ причини за разсъждение по този въпрос дават и различните разговори от последните седмици за назначаване, отзоваване, поставяне на нови лица на съответните позиции, от които трябваше да избира президентът Румен Радев нов служебен премиер.

Основания за съмнения има, но веднъж след като е назначена, Горица Грънчарова-Кожарева следва да изпълнява тази своя функция и роля на равно отдалечена от всички.

Според Яница Петкова сега вероятно дебатът ще се върти около няколко спорни до този момент министерства.

„От една страна тя каза, че първо ще разговаря с настоящите служебни министри, има някаква заявка за приемственост между сегашното служебно управление и следващото. От друга страна залогът наистина е голям, тъй като основните обвинения от много от парламентарно представените партии са именно в зависимост. Служебният кабинет с нов министър председател трябва да се „изчисти“ по някакъв начин“, коментира още социологът.

Целия разговор вижте във видеото.