Политика

Румен Радев: Най-подходящата дата за избори е 20 октомври (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев възложи на Горица Грънчарова-Кожарева да състави служебно правителство. Президентът обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 20 октомври.

Президентът Радев заяви, че Горица-Кожарева има време най-късно до 19 август да представи състав на кабинет.

„В тази ситуация вие сте единственият възможен премиер. Ще положите усилия да ни преведете през критичните ситуации“.

Радев благодари на Димитър Главчев за положените усилия през последните месеци, в които той беше служебен премиер, както и най-вече за това, че е поел отговорност в един труден момент.

„Винаги, когато съм съставял служебни кабинети съм се стремял служебният министър-председател да бъде равно отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на г-н Главчев, защото знаете за отказа на всички останали от и без това късия списък“, каза още Радев. 

„Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност. Ще съставя кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство“, каза Кожарева.

Горица Грънчарова-Кожарева: Още от утре започвам разговори със сегашните министри, както и с други експерти

Току-що президентът Румен Радев ми връчи мандата за съставяне на служебно правителство. Поех този ангажимент, имайки предвид ситуацията, в която се намира страната ни и всеки един от нас трябва да поеме своята отговорност. Казах на президента Румен Радев, че ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство.

 

Това заяви новоизбраният служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева след като държавният глава Румен Радев ѝ възложи да представи състав и структура на служебен кабинет до 19 август, предаде БГНЕС.

„Всички ние знаем, че най-важната задача на служебното правителство, е организирането и провеждането на честни и демократични избори. Както чухте, президентът даде срок до 19 август да представя проект на кабинет, което означава, че още от утре започвам разговори със сегашните министри, както и с други експерти“, каза Грънчарова-Кожарева.

Грънчарова-Кожарева е категорична, че ще се справи.

Новият служебен премиер отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с това дали Калин Стоянов ще остане на поста служебен министър на вътрешните работи. „Знам, че имате много въпроси, но моля да проявите търпение. Ще имаме занапред много време, в което ще отговоря на всички въпроси“, заключи Грънчарова-Кожарева.

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева

Магистър е по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“, Свищов.

През годините е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експрерт в НАП; управител – офис НОИ на СИБАНК АД; зам.-главен счетоводител в Булгаргаз; управител в ТС Банк АД; счетоводител в ДЗИ.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за Заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз; Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. е избрана за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата.

С решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г. е определена да изпълнява провомощията на председател на Сметната палата до избора на нов председател, когато отново заема поста заместник- председател на Сметната палата.

От 8 април 2024 г. е определена за изпълняващ правомощия на председател на Сметната палата за периода от назначаването на председателя на Сметната палата за служебен министър-председател по реда на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България до неговото освобождаване.