Политика

Президентът: Не само Димитър Главчев е изявил готовност за поста служебен премиер

От Euronews България Euronews България
Radev BGNES Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев свика консултации с парламентарните групи днес във връзка с назначаването на служебно правителство.

"Знам, че времето е ценно, защото на практика предизборната кампания започна. За съжаление 50-ото НС не успя да излъчи правителство и отиваме към поредните предсрочни избори. За да насроча дата за тях трябва да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за служебен министър -председател. Негова задача е провеждането на честни, прозрачни, открити избори. Съгласно приетите промени в Конституция възможностите ми са силно ограничени. Пристъпих към разговор с всички потенциални министър-председатели. Тези разговори не са приключили окончателно. Убеждението ми, че не трябва да бавим повече процеса. Трябва да има яснота", каза държавният глава Румен Радев пред представителите на парламентарните сили.

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста служебен министър-председател, коментира още държавният глава Румен Радев по време на консултациите.

Радев заяви, че Главчев не присъства, тъй като ситуацията е по-различна от предишния път. Преди само и единствено Димитър Главчев пое този ангажимент. Сега не е само той. Има и други хора, които са изявили готовност, каза Румен Радев.

Той отказа да каже кои са другите желаещи, тъй като не иска да хвърля имена в публичното пространство.

Радев допълни, че се надява да вземе решение на база на консултациите и разговорите с политическите формации, възможно най-бързо. Той посочи, че тогава ще обяви и веднага датата на изборите.

Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври, поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС.