Политика

Радев започва консултации с партиите за съставянето на служебно правителство

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES (1) Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев покани парламентарните групи за консултации за съставяне на служебно правителство в четвъртък в 17.00 часа.

"Когато назнача служебното правителство, веднага ще обявя и датата за изборите", добави Радев.

Президентът заяви, че не участва в никакви конспирации и преврати. „Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, за да сложи удобен председател на парламента, явно е забравил, че последната дума в този процес имам аз. И аз никога, трябва да е ясно, никога няма да назнача този човек, защото никога не бих легитимирал такова омерзително отношение към българския парламент“, подчерта Радев, цитиран от БГНЕС.

Според него професионализмът не може да бъде повече водещ критерий при назначаването на ръководители на важни институции като Сметна палата, БНБ, омбудсман, от които се излъчва служебен премиер. „Всяка партия ще търси удобен и лоялен човек, в когото ще вижда бъдещ евентуален служебен премиер“, каза президентът.

Той обясни, че в момента води разговори с потенциалните служебни премиери, като някои от тях са извън страната. „Отнасям се изключително сериозно към всяка опция“, добави Радев.