Свят

Руски опозиционен активист: Украйна е основната жертва на глобална конфронтация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна е главната жертва на глобалната конфронтация в момента. Това заяви руският опозиционен активист Иля Яшин на събитие в Берлин.

Той сравни руския президент Путин с конника на апокалипсиса, зад който тъмнината се спуска и покрива Украйна.

Днес в света се разгръща глобална конфронтация. Тя вече придобива характеристиките на Трета световна война. Това е глобална конфронтация между тиранията и свободата, между прогреса и мракобесието. Тази фронтова линия се превърна в трагедия за Украйна. Страната е жертвата, основната жертва на глобалната конфронтация. И Владимир Путин изглежда е конникът на апокалипсиса, зад когото тъмнината се спуска и покрива Украйна.

Иля Яшин – руски опозиционен активист

Яшин, който беше един от главните сътрудници на починалия в руска наказателна колония опозиционен лидер Алексей Навални, беше освободен от затвора като част от историческа размяна на затворници между Русия и Запада, осъществена на 1 август.

Той припомни, че хората в Русия биват преследвани и хвърляни в затвора само за това, че са се обявили против войната на Путин в Украйна.

Но тази война очертава кървави линии и през други страни. Тя минава през Русия, където хора са хвърляни в затвора за възгледите си против войната, защото се застъпват за свобода. Тези хора са убивани. Една от първите жертви на тази война беше моят приятел Борис Немцов, който през 2014 г организира огромен митинг в центъра на Москва, който настояваше за изтегляне на руските войски от Украйна.

Иля Яшин – руски опозиционен активист

След освобождаването си Иля Яшин заяви, че не е давал съгласието си да бъде депортиран от Русия при размяната на затворници. Според него, случилото се ще насърчи Путин да "вземе още политически затворници". Той разказа още, че преди да напусне затвора, служител от руската Федерална служба за сигурност се е обърнал към него с думите "Дните ти ще свършат като тези на Навални, ако се върнеш в Русия".

41-годишният Яшин беше осъден в края на 2022 г на 8 години и половина затвор заради изобличаване на убийствата на цивилни в украинския град Буча.