Европа

Гореща вълна убива миди в Хърватия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Здравко Ласич пътува с мотор през водите на лагуната Бриджеста в Хърватия до своята ферма за миди. Двамата с брат му са прекарали почти четвърт век в изграждане на бизнеса. Обикновено той очаква да извади от водата черупки, пълни със здрави миди. Но реалността е съвсем различна. Местните производители казват, че дългата гореща вълна през втората половина на юли е убила около 90 процента от реколтата им. .

През този сезон се сблъскваме с масова и безпрецедента смърт на миди. Убедени сме, че високите температури на морето са причината. 

Здравко Ласич, фермер на миди

Той се е надявал да събере от 70 до 80 тона миди. Но екстремните горещини убиват и малките миди от семена, които са щели да бъдат реколтата им през следващата година.

През последните две седмици температурата на морето в някои части на Хърватия е била доста над средните стойности за това време на годината. В някои части на лагуната Брджеста, която е доста плитка, температурата на морето беше много висока.

Ана Братош Четинич, доцент в катедрата по аквакултури на Дубровнишкия университет

В средата на юли температурите на сушата в Далмация са около 40 градуса по Целзий дни наред. Във водите около Дубровник е регистриран исторически максимум от 29,7 градуса. Въпреки че в края на юли температурите спаднаха до 25-30 градуса, през втората седмица на август се очаква нова гореща вълна. Фермерите, отглеждащи миди, отказват клиенти. Те настояват да продават само здравословна храна.