Европа

Украйна е получила първите американски изтребители F-16

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна е получила първите американски изтребители F-16, които чака от месеци, за да отговори на руските ракетни атаки. Това е потвърдил пред АП американски служител. Новината за доставката на първата партида F-16 бе потвърдена и от външния министър на Литва Габриелюс Ландсбергис.

Засега не е ясно колко самолета е получила Украйна, тъй като армията й не е коментирала темата. Но те имат изключително значение за отбраняващата се страна, тъй като ще й помогнат да отблъсква руски атаки, като нанася удари по изстрелващите ракети и бомби руски изтребители, както и да нанася удари дълбоко в територията на Русия.

Благодарение на придобиването на самолети F-16 ще можем да решим редица проблеми, които са болезнени за Украйна в този момент. Това са масираните ракетни атаки, използването на управляеми авиационни бомби и разполагането на установки С-300 в гранични райони на Сумска и Харковска област. Има задачи, които усложняват работата както на военните, така и на цивилните. Със самолети F-16 Украйна ще може много по-ефективно да се справи с настъплението на руската армия.

Анатолий Храпчински – авиационен експерт

Според експерта, руските сили ще се опитат да ударят F-16 във въздушните бази, където ще бъдат разположени, но Украйна разполага със стабилна защита, за да ги предпази от подобни атаки.

Засега не е ясно колко самолета са предоставени на Украйна, нито кои страни са ги предоставили.

Дания обеща да дари на Украйна общо 19 изтребителя, а Нидерландия обеща да достави 24. Двете страни са движеща сила в рамките на международна коалиция за снабдяване на Украйна с изтребители F-16. Норвегия каза, че би дарила шест изтребителя F-16 на Украйна.

Западните съюзници на Украйна от месеци обучават пилоти и наземен персонал, който да обслужва изтребителите.