Култура

Църковни дейци и полиция издирват уникални предмети в Рио де Жанейро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Централната част на Рио де Жанейро е дом на около 20 исторически църкви.

Открита през 1772 г, църквата "Свети Франциск на покаянието" е един от най-добрите примери за използването на златни листа в бароковите храмове.

Тогава местните търговци помагали за поддържането на религиозните сгради, богато украсени със сребро и злато.

Но през XX век, когато много хора са се преместили от Стария град, храмовете са загубили своите настоятелства и финансовата си подкрепа.

Никой не знае с точност колко ценни църковни предмети са били продадени за плащане на поддръжка или са били откраднати.

През последните години правителственият Институт за културно и историческо наследство IPHAN регистрира много от тези църкви в стил барок и рококо, включително и обектите вътре в тях.

Това не пречи на крадците да задигат уникални артефакти – като сребърен остензориум, който се използва за поддържане на свещени предмети при процесии и литургии.

Една от най-ограбваните църкви е "Дева Мария на стълба" в Дуке де Кашиас. В нея липсват дори декоративните колони и дървените орнаменти.

 

Тук в тази част можем да видим някои декоративни елементи, които липсват: форма на растение или цвете, изображение на кула, която е символ на Дева Мария.

Елейн Гузмао – специалист по религиозно изкуство 

Гузмао и нейни съмишленици започват да правят каталог на липсващите вещи и ценности, като статуята на Девата Пилар. Но не всичко е било снимано.

Две скулптури са били открити и се съхраняват на сигурно място, докато бъде поправен олтарът.

Клаудио Кастро е посветил голяма част от професионалната си дейност в издирване на предмети, изчезнали от църквата на Дева Мария "Лапа дос Меркадорес".

Тя е реновирана и отваря врати през юни 2023 г. Кастро смята, че между 200 и 300 предмета църковна утвар и произведения са изчезнали през годините. Повечето са били откраднати.

 

Между 3 милиона и 4 милиона реала бяха откраднати от църквата в предмети на изкуството... всичко това го няма вече. Тези три свещени карти за олтар ще бъдат възстановени утре. Със символа на братството отгоре.

Клаудио Андре Кастро – настоятел на църквата "Лапа дош Меркадореш" 

С помощта на отдела за откраднати произведения на изкуството във федералната полиция на Рио де Жанейро Кастро успява да открие и възстанови пет липсващи антики – свещници и сребърни карти за олтар. По този начин много от църквите в града си връщат изгубената собственост.