Култура

Комиксовата фантастика „Дедпул & Върколака“ се представя отлично отвъд океана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Дедпул & Върколака“ стартира със супер заряд в боксофиса, счупвайки рекорда за предпремиера за филм с рейтинг R (забранен за лица до 16 години). Комиксовата фантастика продаде билети за около 38.5 милиона долара от предварителните прожекции в четвъртък, съобщи компанията разпространител Disney.

Предишният рекордьор с рейтинг R беше „Дедпул 2“, издаден от Fox’s 20th Century през май 2018 г. Продукцията реализира направи 18.6 милиона долара от предварителните прожекции и продължи до 125.5 милиона долара през първия си уикенд.

Появата на „Дедпул & Върколака“ е дългоочаквана както от публиката, така и от собствениците на киносалони. Боксофисът като цяло продължава да изостава (намаление със 17%), отчасти поради ефектите от стачката на актьорите, които засягат графика за излизане на новите заглавия, както и поради липсата на блокбъстъри. В сравнение с предпандемичната 2019 г, 2024-та е с над 34% спад.

„Дедпул & Върколака“ е и първият филм на Marvel за лятото – решаващ 123-дневен коридор за приходи за Холивуд, който често представлява около 40% от общия годишен боксофис.

Трябва да се отбележи „умората от супергерои“ в боксофиса, където напоследък има повече разочарования, отколкото успешни филми. Но „Дедпул & Върколака“ е готов да преобърне тази тенденция.