Общество

Недостиг на донори в ЕС, търсят се начини за увеличение на успешните трансплантации

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Европа има недостиг на органи, а списъците на чакащите за трансплантация продължават да се увеличават. Освен че подобряват качеството на живот на реципиентите, трансплантациите спестяват средства на обществените здравни системи. Например един реципиент на бъбречна трансплантация струва на Испания 30 000 евро годишно по-малко от пациент на диализа. Сега унгарското председателство на Съвета на ЕС е готово да настоява за ново предложение. Една от идеите би могла да бъде увеличаване на обмена между държавите членки.

Един от начините ще бъде да се премине през границите и да се опитаме да общуваме и да организираме коректни отношения с други държави, които могат да позволят обмен на органи и ускорена процедура за трансплантация. Следващият начин може да бъде транспортирането на органите. Знаете, че има много финансови пречки, които могат да блокират бързото транспортиране, което може да намали качеството на процедурите.

Димитри Михалски, заместник-председател на Белгийското дружество по трансплантации

Европейският съюз имаше план за донорство и трансплантация на органи в периода 2009-2015 г., който увеличи донорството с 21 % на европейско равнище. Но дори и при това положение процентът на донорите се различава значително в отделните държави от ЕС. Той варира от годишен процент на милион жители от 47 в Испания или 31,5 в Португалия до 2,1 в България и 3,3 в Кипър. Една от възможностите за увеличаване на броя на доброволците е да се използват т.нар. маргинални донори, т.е. такива, които са по-възрастни или имат органи в по-лошо състояние. Това би могло да бъде временно решение за съкращаване на списъците на чакащите и запълване на недостига на органи.

Класическият донор, който съществуваше преди, младият донор, който е претърпял някакъв инцидент, пътнотранспортно произшествие или нещо подобно, почти изчезна от обхвата заради качеството на живот и заради сигурността по пътищата.

Димитри Михалски

Освен това друга идея е държави като Германия да променят законодателството си така, че всички техни граждани да са донори, освен ако не посочат друго. Както вече е в 18 държави, включително Испания и Португалия.