Общество

Грешен алгоритъм е причината пациенти да чакат години за трансплантация

От Euronews България Euronews България

Джазмин Евънс чака за нов бъбрек в продължение на четири години, когато болницата ѝ разкрива шокираща новина: тя е трябвало да бъде включена в списъка за трансплантация през 2015 г., а не през 2019 г. За това е бил виновен расово предубеден тест за органи.

 

Бях диагностицирана с хронично бъбречно заболяване в трети стадий. Бях на 17 години, на път да завърша гимназия. В момента постъпвам в колеж.

Джазмин Евънс, пациент с бъбречни заболявания

Евънс е сред повече от 14 000 чернокожи кандидати за бъбречна трансплантация, чиито изгубено време в чакане вече е признато. Става въпрос за широко използван някога тест, който е надценявал колко добре функционират бъбреците на чернокожите. Това ги е правело да изглеждат по-здрави, отколкото са в действителност. Всичко това се дължи на автоматична формула, която изчислявала резултатите за чернокожи и нечернокожи пациенти по различен начин. Това расово уравнение забавя диагностицирането на органната недостатъчност и така, чернокожите пациенти са по-застрашени от нуждата от нов бъбрек, но с по-малка вероятност да го получат.  Националната бъбречна фондация и Американското дружество по нефрология подтикват лабораториите да преминат към уравнения без расова принадлежност при изчисляването на бъбречната функция. След това американската мрежа за трансплантация на органи нарежда на болниците да използват само расово неутрални резултати от тестовете при включването на нови пациенти в списъка на чакащите за бъбрек.

Това е чудесен пример, че всъщност неравнопоставеността в здравеопазването е напълно предотвратима. Моята надежда е, че ще се поучим от този процес така, че новите алгоритми, които се създават, да използват расата по начин, който напредва в здравното равенство.

Д-р Мишел Морс, главен лекар на Ню Йорк

Чернокожите американци са над три пъти по-застрашени от бъбречна недостатъчност в сравнение с белите. От близо 89 000 души, които в момента са в списъка на чакащите за нов бъбрек, 30% са чернокожи.