Общество

Липсата на медицински сестри възпрепятства извършването на костно-мозъчни трансплантации

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Всички пациенти, които са имали нужда от костно-мозъчна трансплантация, са имали възможност да направят процедурата в клиниката на университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Преди около две години обаче тази дейност е прекъсната, а основната причина е липсата на медицински сестри. Това разказа в ефира на „Добро утро, Европа“ доц. Боряна Аврамова -началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Според доц. Аврамова причините за напускане на медицинските причини са както финансови, така и организационни, а това е довело и до преустановяване на костно-мозъчните трансплантации.

 

Сега постепенно нещата се възстановяват, макар и бавно. В момента имаме достатъчен брой сестри, така че да можем да правим по една трансплантация на два месеца.

доц. Боряна Аврамова

Сестрите, които работят в трансплантационното отделение се обучават специално как да вършат работата си, която е изключително трудна, посочи още доц. Аврамова.

Според директора на Хасковския филиал на Тракийски университет Стара Загора доц. Таня Паскалева, интерес към специалността „медицинска сестра“ има. През последните години има 100% успешно изпълнена държавна поръчка за това направление, каза още тя.

Целия разговор вижте във видеото.