Свят

Президентът на Колумбия забрани бикоборството в страната

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Колумбийският президент Густаво Петро подписа закон за забрана на бикоборството. Проучвания в страната показват, че след приемането на новата наредба, вековната традиция губи популярност. Тренировките по борба с бикове вече се провеждат с картонена фигура, поддържана от метална количка. След приемането на забраната, много от децата са спрели да посещават тренировките.

През следващите години ще продължим да тренираме. Ще продължа да тренирам извън страната. Докато можем, ще го правя в моята страна. Когато вече не можем, ще го правя нелегално. Това е нашият живот, нашата страст. Аз ще умра като тореадор.

Себастиан Какеза, професионален тореадор

Несигурност изпитват и животновъдните ферми, които се занимават с отглеждането на бойни бикове. В цялата страна има около 30 000 животни, чиято съдба ще се определи от новия закон. Собствениците им се пренасочват към отглеждането на опитомени породи. В Колумбия няма данни колко хора зависят от този спорт. Затова и не е ясно какво икономическо и социално въздействие ще има законът. Правителството търси вариант за компенсация за хората, които са се посветили на бикоборството.

В деня, в който ми кажат, че бикоборството е забранено, целият добитък ще отиде в кланицата. Защо да продължавам да отглеждам бикове, ако не мога да се бия с тях? Ще се посветя на друг бизнес. Може би месодаен добитък или ще продам земята, за да я индустриализирам.

Гонсало Саез де Сантамария, собственик на хасиенда

Държавите, в които все още боят с бикове е законен са Испания, Франция, Португалия, Венецуела, Перу, Еквадор и Мексико.