Култура

Най-прочутият художник на Саудитска Арабия представя изложба в Лондон

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Картината „Магнетизъм“ на Ахмед Матер се представя за първи път пред публика. Той е един от най-значимите съвременни художници в арабския свят. Това е последния шедьовър от поредицата му със същото име. Тя е част от изложбата “Хроники”, която може да се види в Централен Лондон. Експозицията проследява развитието на кариерата му - от медицинското му образование до ролята му на културен представител в Близкия изток.

 

Ахмед Матер е бил лекар и е развивал творчество, фокусирано върху тялото, духа и човечеството. Неговите творби са посветени на връзката между човек и Бог. 

д-р Рида Мумни, председател на отдел Близък изток и Африка в Christie's

За творбите си Матер черпи вдъхновение от религиозни текстове. В последното си произведение той използва железни стърготини и магнити, за да символизира свещеното писание. Чрез живопис, фотография, скулптура, видео и инсталация той представя отговора си на трансформиращата се идентичност на Саудитска Арабия.

 

Харесвам изкуството и чувствам, че е близо до мен. Чрез него мога да изразя чувствата си. Изучавах медицина и съм дипломиран лекар. Когато работя в тази сфера научавам, че медицината не е само наука. Тя е преди всичко здрав разум. Това е да се запознаеш с хората преди да мислиш за лечение. Така научих, че медицината, като наука, стои между субективността и обективността - тя има голям духовен аспект.

д-р Ахмед Матер, художник от Саудитска Арабия

Изложбата представя и ключови творби от проекта „Пустинята Фаран“. Специфичната поръчка е за долината на изкуствата в пустиня в северозападната част на Саудитска Арабия.