Култура

Египет и Китай укрепват връзките си чрез културна изложба

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Музеят в Шанхай дава старт на изложба „Цивилизацията на Древен Египет“. Тя включва 788 артефакта от различни периоди на древноегипетската история. Ще бъдат изложени статуи на фараони, антропоиден вътрешен ковчег и златни бижута. Това е най-мащабната изложба с такива артефакти, провеждана някога. Успехът се дължи на сътрудничеството на китайския музей с египетското правителство. 

Изделията, открити в Египет, много рядко са съхранени. По време на Старото царство царете са използвали пирамидите, за да демонстрират своята власт и статус. През периода на Средното царство демонстрацията на власт не е била чрез огромни сгради, а чрез изящни скъпи бижута.

Ян Хайин, главен куратор на изложбата

Всички артефакти са внимателно подбрани от музея в партньорство с екип от университетски експерти. Те са оценявали откритията въз основа на историческа, академична и художествена стойност. Най-високата каменна скулптура сред изложените културни паметници е стоящата статуя на Мернептах. Тя е висока почти два метра и половина и тежи 2 тона. Поставена е на Народния площад пред Шанхайския музей. Има и множество мумии на котки, открити в храм на богинята котка, построен около 600 г. пр.н.е. Изложбената зала, в която са поставени е проектирана така, че да наподобява храм. 

Изложени са мумифицирани котки. Изследвахме експонатите с рентген, за да се уверим, че са истински.

Сюе Цзян, куратор на изложбата

Изложбата служи като възможност и отправна точка за музеят в Шанхай да се ангажира с по-голям културен обмен. Египет и Китай работят за сформиране на съвместни археологически екипи за бъдещи разкопки.