Култура

Столицата на Мароко привлича туристи с древната си архитектура

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

На северозападното крайбрежие на Мароко град Рабат е еклектична смесица от старо и ново, съчетаваща арабско-мюсюлманско минало със западен модернизъм. Джамиите, датиращи отпреди близо хиляда години, се вписват в новия град, построен в началото на 1900-те години.

 

Мароко, като една от най-древните страни в света, поради стратегическото си местоположение, е била дом на група цивилизации от праисторическия период до наши дни. Тези цивилизации са ни оставили исторически паметници, материално и нематериално наследство, което е въплътено в древни градове и археологически обекти, за чието опазване трябва да работим усилено. Като например град Рабат, който се счита за наследство на ЮНЕСКО. 

Мохамед Ел Кромби, уредник на историческите паметници в Министерството на културата в Рабат

Богатият на култура и история град привлича туристи от цял свят. Смесицата от римски и ислямски паметници олицетворява смяната на цивилизациите, които са преминали през града. Джамията Ас-Суна се намира в сърцето на Рабат и е един от най-значимите ислямски паметници в града. Четвъртата по големина в Мароко, алауитската джамия датира от 18 век. Тя служи като място за поклонение и дестинация за посетителите, които желаят да опознаят духовните и културните аспекти на града. През 2012 г. ЮНЕСКО включва град Рабат в Списъка на световното културно и природно наследство като признание за неговата историческа и културна стойност. Министерството на културата на Мароко, в сътрудничество с ЮНЕСКО, работи за опазването и възстановяването на тези обекти, за да гарантира тяхното оцеляване. Операциите по реставрация и поддръжка се считат за съществена част от усилията за опазване на наследството. Използват се традиционни материали, за да се гарантира запазването на архитектурната и историческата идентичност на паметниците.

Определянето от ЮНЕСКО ни носи отговорност, защото е чест. То изисква от нас да се грижим за тези исторически паметници. Когато много хора посещават Мароко, те просто отиват във Фес или Маракеш, но не отиват в Рабат. Сега има кралска визия, според която Рабат е не само административна столица, но и културна столица, град на светлините. Това са нещата, които определено ще помогнат за привличането на туристи.

 Мохамед Ел Кромби, уредник на историческите паметници в Министерството на културата в Рабат

46-ата сесия на Комитета за световно наследство започна по-рано тази седмица в Ню Делхи, Индия, и ще продължи до 31 юли 2024 г. Ще бъдат разгледани 27 предложения за обекти, които да бъдат включени в Списъка на световното наследство. Ще бъде разгледано и състоянието на опазването на 124 обекта, които вече са включени в списъка.