Икономика

Пътуване с каравани: Дания цели да насърчи туризма с подвижни домове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Дания предприема мерки за подобряване на туризма с кемпери с цел превръщането на автомобилите в сигурен и същевременно устойчив източник на доходи. Местните общности и пътуващите с подвижни домове често се сблъскват с проблеми като паркиране в природни зони, препречване на гледки и изхвърляне на отпадъци.

 

Това е нещо като Дивия Запад, както за нашите туристически участници, така и за общините и за самите кемпери. Защото има твърде много неясноти относно това как да бъдеш добър гост в нашия район, както е днес.

Петер Крусборг Педерсен, шеф на туристическата компания Visit Northwest Coast (Visit Nordvestkysten)

Туристическите организации, общините и къмпингите обединяват усилията си, за да помогнат на туристите с необходимата информация. Решенията включват забрана за паркиране в определени зони, предоставяне на повече информация за пътуващите с кемпери и създаване на определени места за паркиране. Подобни решения са необходими, тъй като през последните години използването на каравани става все по-популярно.

 

Това дава много по-голяма свобода и по-голям диапазон на действие, когато сте извън града.

Кристианг Мейлванг, пътуващ с кемпер

През последните пет години броят на кемперите в Дания се е увеличил с 27%. Това включва голямо увеличение на чуждестранните кемпери, които ежегодно идват в страната.