Цвят

„Пътят на боговете“: Италианска планинска пътека привлича хиляди туристи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Днес „Пътят на боговете“ е една от основните природни забележителности в Италия. Хората, живеещи и работещи по Крайбрежието на Амалфи, използват планинската пътека още от Ранното средновековие. Това е най-удобният начин да се стигне от хълмовете до пазарите по крайбрежието, където фермерите продават продукцията си. От миналия век насам пътеката привлича хиляди туристи всеки ден. 

 

Когато вървим, се потапяме в този пейзаж. Всичко, което виждаме, емоциите, които възприемаме, това, което чувстваме вътре в себе си, го споделяме с другите. Ние самите сме пейзажът.

Лучия Палумбо, председател на Италианския алпийски клуб

Името на пътеката идва от историята за Одисей на гръцкия поет Омир. Боговете отиват да спасят Одисей, който е примамен от смъртоносното пеене на сирени край бреговете на Амалфи. Гръцките митове се превръщат в реалност за посетителите.

 

Планината ни пренася в истински рай. Всеки трябва сам да улови тази емоция. Аз знам само една дума на английски и когато някой, който не разбира италиански, дойде тук, казвам: „Добре дошъл в Рая“. Спокойствието на планините е това, което ще усетите. 

Антонио Мило, овчар

Италианският алпийски клуб се грижи за поддръжката и безопасността на природната забележителност. Въпреки високите температури през последните месеци, туристите продължават да изкачват стръмните пътеки.