Общество

Овладян е пожарът на границата с Гърция, няма опасност за страната ни

От Euronews България Euronews България

На територията на България няма активни пожари. Цяла нощ екипи на пожарната са дежурили и в района на ямболските села Воден, Крайново и Странджа. Там огънят беше овладян и локализиран, като се предприемат превантивни мерки, в случай на нови огнища. Овладян е и пожарът в Северна Гърция, близо до границата с България, който заплашваше да премине на наша територия. В района е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите в южната ни съседка да се справят със стихията.

По-рано служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов увери:

„През последната нощ няма напредване на пожара към нашата територия. Ако евентуално огънят достигне до България, то това няма да стане в близките два дни. Ситуацията засега е спокойна. Повечето наши сили вече са насочени натам, испанците също имат готовност още днес да потеглят, а чехите ще тръгнат утре сутринта. Ако се наложи ще работят и нашите хеликоптери на Министерството на отбраната и ще се справят.“

Същевременно продължава и работата по отстраняването на щетите от огнената стихия. От днес в Болярово работи експертна комисия, която оценява какви средства са необходими за възстановяване на унищожените домове, заяви кметът на града Христо Христов.

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа, увери земеделският министър Георги Тахов.

А в справянето с щетите от пожарите ще могат да се включат и безработни. Средствата за сформирането на аварийните екипи са в размер на 3,4 млн. лв. Общините ще могат да се възползват от техния труд, като заявят отварянето на работни места в бюрата по труда.

 

Вижте повече във видеото.