Европа

Северна Македония поиска помощ от ЕС за справяне с пожарите

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Властите в Северна Македония се борят да овладеят десетки горски пожари, избухнали през последните 24 часа. Eдин от тях се простира на близо 30 километра. Самолети за гасене на пожари от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Румъния и Турция се отзоваха на призива на страната за помощ. Според служителите на службите за извънредни ситуации нито един от жилищните райони не е в опасност, но пожарите се приближават изключително много до села и градове. 

 

Хеликоптер на сръбската полиция днес участва в пожар в Северна Македония, в района на Ново село, близо до българската граница. С пожарите се борихме вчера и днес. Хвърлихме около 70 тона вода в района на пожара. Условията в страната са наистина трудни. Температурите са високи, над 40 градуса по Целзий.

Бранко Попратняк, хеликоптерно звено на сръбската полиция

Правителството обяви едномесечно извънредно положение в цялата страна. Забранен е и достъпът на жители до горски територии. В планината Серта, в района на Неготино, е регистриран най-разпространеният пожар. Около 700-800 хектара борова гора са в пламъци, а бедствието все още не овладяно. 

 

В момента няма опасност за нито един населено място, цялата ситуация е под контрол. Пожарите горят и вероятно ще продължат да горят, но ние даваме най-доброто от себе си. 

Стоян Ангелов, ръководител на дирекцията за управление на кризи в Северна Македония 

Властите в страната призоваха хората да останат на закрито, когато е възможно, и да избягват тежък труд в най-горещите часове на деня. Екстремните горещини, които засегнаха много южни и източни страни се дължат отчасти на вълна от горещ въздух от Северна Африка. Според експерти необичайно горещото време ще продължи още няколко дни, като температурите отново ще се покачат до 40 градуса по Целзий на места като Сърбия, Италия, Албания, Гърция, Румъния и България. Миналата седмица Световната банка предупреди, че икономиките от Западните Балкани трябва да инвестират поне 33 млрд. евро през следващото десетилетие, за да се предпазят от последиците от изменението на климата.

 

Пожар бушува в Гърция, на 2 км от България

Пожар бушува на 2 км от границата на България в Гърция. През цялата нощ пожарникари са дежурили в района, за да не позволят пламъците да навлязат на наша територия. В опитите за потушаването по южните склонове на планина Славянка са включени 2 хеликоптера и самолет. Гаси се само с летателна техника заради наличието на мини в района. Притесненията са заради вятъра, който разпалва огъня и е възможно  да премине на българска територия и да засегне горския резерват "Али ботуш". Горски служители правят просеки и разчистват терена.