Общество

Пожарът край Воден е овладян, министър Стоянов предупреди за огнена стихия откъм Гърция

От Euronews България Euronews България
Image001 (1) Снимка: Пресцентър на МВР.

„Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа е овладян и локализиран. За недопускане на възпламеняване на място денонощно ще има екипи със служители на ГДПБЗН, горските стопанства и гранични полицаи.“

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Междувременно тече процесът и по осигуряване на временен подслон на хората във Воден, загубили къщите си. Фургоните, пригодени за живеене, пристигат поетапно от цялата страна, като към момента се работи по заравняване на терени, съгласуване с ВиК и електроразпределителното дружество, както и обзавеждане с хладилници, телевизори, печки и други уреди, информират от МВР.

Пожарът на българо-гръцката граница, бушуващ от няколко дни, вече е на около 1 км от България, като фронтът му е около 15 км.

„Огънят се развива в силно пресечена местност, колегите от гръцка страна работят само с летателни машини“, обясни министър Стоянов. 

„Част от силите и средствата, които се бориха със стихията в Ямболско, включително чешките хеликоптери и испанските самолети, ще бъдат предислоцирани в района на границата. Успоредно с това служители от Държавните горски стопанства в Сандански и Петрич са изградили сериозни просеки, с които разчитаме да предотвратим прехвърлянето на огъня“, уточни той.

Вижте още във видеото: