Европа

Нов вид туризъм в Германия - разходки в природата укрепват психичното здраве

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Горите в Берлин предлагат почивка на жителите на града, които се борят с летните горещини. Това е практика, произхождаща от Япония, при която участниците се потапят в природата, обикновено за няколко часа. Методът води до подобряване на психическото и физическото здраве. 

 

По време на разходките трябва да вървим много бавно и обръщаме внимание на всичко, което стига до сетивата ни. Трябва наистина да забавим темпото.

Фиона Макдугъл, екскурзовод

Фиона Макдугъл е екскурзовод, специализиран в тази практика, наречена горски бани. За разлика от пешеходния туризъм, тук не става въпрос за достигане на определена дестинация или за тренировка. Идеята е свързване с всички елементи на природата.

 

Надявам се, че чрез подобни практики хората ще почувстват по-силна връзка с природния свят. Всички ние произхождаме от там. Надявам се, че когато хората почувстват тази връзка ще се почувстват по-добре. 

Фиона Макдугъл, екскурзовод

Кристина Йовановски, Euronews: Науката подкрепя идеята, че природата има положително въздействие. Проучвания в Германия установиха, че разходката в гората може да помогне на мозъка да обработва по-добре информацията. 

Терминът ''горско къпане'' се фокусира около релаксацията. Затова Фиона завършва всяка разходка с медитация. Тя споделя, че природата се грижи за психичното й здраве. В доклад на Световната здравна организация се казва, че зелените площи в градска среда, като паркове и дървета по улиците, имат широк спектър от положителни ефекти за човешкия организъм.