Европа

Кралските градини в Лондон са застрашени от високите температури

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ботаническите градини в покрайнините на Лондон страдат от пресушаване. Кралският парк Кю Гардънс е с площ 129 хектара и е дом на 11 000 дървета. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. През 2022 г., обаче, в региона настъпва суша. Високите температури водят до пресъхване на водата дълбоко под повърхността на почвата. Експерти заявяват, че в резултат на екстремните климатични условия са загубени около 400 дървета.

 

Ако погледнем най-лошата прогноза, средната годишна температура ще стане с до четири градуса по-висока. Няма да стане много по-сухо по отношение на годишните валежи, но може би ще бъдат по-непостоянни. През последните 100 години може да сме имали предвидима влажна есен, студена зима, дъждовна пролет и сухо лято. Сега, на случаен принцип, може да имаме суха пролет. Това би било опасно за всички растения. 

Том Фрет, ръководител на отдел „Подкрепа на живите колекции“

С помощта на нови климатични уреди учени от Ботаническата градина оценяват как растенията ще реагират на повишаването на температурите. Резултатът е, че до 2090 г. до 50 % от дърветата в ботаническата градина могат да бъдат уязвими на тези аномалии. Според изследването, повече валежи не биха ги спасили. 

 

Когато направихме изследванията, се оказа, че една трета от колекцията от растения ще бъде изложена на риск заради изменението на климата. Това включва някои от нашите английски коренни видове като дъб, бук, бреза и дрян. Английският дъб наистина ще бъдат засегнат. Вече сме направили множество тестове на това дърво и знаем, че то е чувствително към пресушаване. 

Кевин Мартин, ръководител на колекциите от дървета

Предстоят още изследвания за разработване на нови видове растителност, устойчива на климатичните условия. Учените се опитват да установят кои дървета ще могат да се справят по-добре с по-високите температури и по-редките валежи. Ботаническите градини в световен мащаб съхраняват 30% от растенията в света и 41% от известните застрашени видове.