Свят

Последствията от урагана "Берил": Увеличават се смъртните случаи поради горещини в САЩ

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Почти две седмици след урагана Берил, смъртните случаи, свързани с горещината по време на продължителните прекъсвания на електрозахранването, се увеличават. Сестрата на Джанет Джарет, Памела умира седмица след загубата на електричество. Памела е използвала инвалидна количка и е разчитала на тръба за хранене.  

 

Толкова е тежко да знам, че тя си е отишла точно сега, защото това не трябваше да ѝ се случи. 

Джанет Джарет, сестра на Памела Джарет

Комбинацията от изгаряща лятна жега и невъзможността на жителите да включат климатици в дните след бурята, доведе до все по-опасни условия на живот в американския щат Тексас. В разгара на бурята „Берил“ близо 3 милиона домове и предприятия бяха без ток, като прекъсванията продължиха с дни. Болниците съобщиха за рязко увеличение на свързаните с горещината заболявания. Електрозахранването на повечето от тях беше възстановено, но бавното темпо засили притесненията дали доставчикът на електроенергия в региона е бил достатъчно подготвен.

 

Проблемът беше, че нямахме електричество. Беше задушно и тя се затрудняваше с дишането. Опитах се да я охладя доколкото е възможно. 

Джанет Джарет, сестра на Памела Джарет

По данни на Института по съдебна медицина в Хюстън, половината от смъртните случаи, свързани с бурята, са били свързани и с горещината. Тъй като прекъсването на електрозахранването и усилията за почистване все още продължават, броят на жертвите вероятно ще се увеличи. А официалните лица вероятно все още работят, за да определят дали някои от вече настъпилите смъртни случаи трябва да се считат за свързани с бурята.