Спорт

Дни преди Олимпийските игри: Какво ще е наследството на спортния турнир?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж, местните организатори обсъдиха работата, която ще бъде от полза за френската столица в дългосрочен план. Най-очевидното физическо наследство ще бъде олимпийското и параолимпийското село. Построено върху бивша индустриална земя близо до град Сен Дени, то ще бъде превърнато в устойчив градски район. С жилища, офиси и магазини почти 12 000 души ще живеят и работят там след като Игрите приключат на 11 август. Почистването на река Сена е популяризирано като друга ключова цел на наследството.

 

Повече от 3000 жилища бяха построени за много кратко време. Това наистина преобрази части на града. Освен, че олимпийското и параолимпийското село ще бъдат полезни за спортистите, но и ще подпомогнат жилищния пазар. 

Пиер Рабадан, заместник-кмет на Сен Дени

Властите възнамеряват да създадат три обществени зони за къпане за жителите на Париж през следващата година, един век след като плуването в река Сена беше забранено.

 

Нашата цел беше да направим нова ера за Олимпийските и Параолимпийските игри. Опитваме се да променим модела, ако мога да се изразя по този начин. Строим само нещо постоянно, ако ще бъде полезно за в бъдеще. Опитваме се да имаме ефективна концепция, например да намалим емисиите на въглеродния отпечатък на спортистите и на туристите. 

Пиер Рабадан, заместник-кмет на Сен Дени

За първи път церемонията по откриването на Игрите ще се проведе на открито. Около 7000 атлети ще се спуснат с 85 баржи и лодки по 6-километровата отсечка на река Сена от моста Аустерлиц на изток до Айфеловата кула. Очаква се 500 000 души лично да наблюдават събитието.