Спорт

Какви са основните цели на олимпийския отбор на бежанците?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Олимпийският отбор от бежанци, включващ спортисти, треньори и персонал, пристигна във Франция, за да участва в лагер за посрещане преди Игрите. Събитието дава възможност на спортистите да се срещнат за първи път и да създадат чувство за единство сред отбора. Олимпийският отбор на бежанците е съставен от 37 спортисти от няколко държави и се състезава в 12 различни дисциплини. Явявайки се за трети пореден път на Олимпийски игри, тазгодишният отбор на бежанците е най-големият досега, което отразява нарастващия брой на мигрантите в световен мащаб.

 

Имам мисия. Искам да представям на Олимпийските игри не само себе си. Искам да бъда на Олимпийските игри за 100 милиона души. Те са разселени. Намират се в много, много трудни ситуации.

Хади Тиранвалипур, Олимпийски отбор на бежанците, Иран, живее в Италия, таекуондо

Ние сме 37 спортисти за 120 милиона бежанци по света и искаме да накараме хората да осъзнаят факта, че не сме само 37 спортисти, а стотици милиони бежанци, които са бездомни и нямат никаква надежда. Така че се надяваме, че наистина можем да променим нещо.

Саид Фазлула, Иран, живеещ в Германия, кану

С богатата си история, силното разбиране на последиците от войната и съпричастността си към тежкото положение на бежанците, град Байо е смятан за идеален домакин, който да събере отбора.

 

Това, което е невероятно за нас при посрещането на делегацията на олимпийските бежанци, е цялото разнообразие, което тази делегация може да ни донесе, а спортните асоциации на Байо са напълно ангажирани. Жителите на града ще могат да се срещнат със спортистите. Това е допълнителен бонус за нас.

Арно Танкерел, заместник-кмет на Байо 

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж ще се състои на 26 юли, а самия турнир ще продължи до 11 август.