Европа

Преди Олимпийските игри: Френските войници тренират за нападения, включващи ножове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Войници, разположени в Париж за Олимпийските игри, участваха в тренировка по близък бой след поредицата нападения с ножове срещу силите за сигурност, разположени във френската столица. Десетина пехотинци в пълно снаряжение организираха атаки в близък контакт, като удряха и ритаха тренировъчни торби, боравеха с палки и използваха макетни пушки, за да неутрализират потенциален нападател. Френската армия заявява, че тези тренировки са опреснителни курсове, които всеки войник преминава няколко пъти месечно, и не са въведени в отговор на неотдавнашните инциденти с насилие. Миналия понеделник мъж намушка с нож и рани френски войник, който патрулираше в Париж само няколко дни преди церемонията по откриването на Олимпийските игри. Войникът беше хоспитализиран с нараняване на рамото, но не е в животозастрашаващо състояние.

С този вид обучение вече сме в състояние да се справим с тези заплахи и винаги сме в повишена готовност, така че не е необходимо да променяме процедурите си, защото вече вземаме предвид тази заплаха.

Капитан Томас, 27-и алпийски ловен полк

Хиляди военни служат в силите за вътрешна сигурност на Франция Sentinelle, създадени за охрана на известни френски обекти след поредицата от смъртоносни екстремистки нападения на „Ислямска държава“ през 2015 г. В миналото войниците от силите Sentinelle са били обект на нападения. За Олимпийските игри, които се провеждат от 26 юли до 11 август, Париж разполага с около 30 000 полицаи всеки ден, като пикът е 45 000 души за церемонията по откриването на река Сена. Около 18 000 военнослужещи също помагат за осигуряване на сигурността, като хиляди от тях са настанени в огромен лагер, изграден в покрайнините на Париж.