Спорт

Френските военни служби се подготвят за Олимпийските игри

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Френските военни се подготвят за мащабната операция по сигурността на Олимпийските игри. Те са изградили огромен временен лагер в югоизточната част на Париж. Капацитетът му събира 4500 войници. Лагерът "Ален Мимун" е построен само за 65 дни и е най-големият, издигнат във френската столица след Втората световна война. Съоръжението е кръстено на ефрейтор Мимун, който е ранен по време на историческия конфликт. След това войникът печели златен олимпийски медал за Франция през 1956 г.

Всеки от нас има различна роля. Ние, знаем, че ще бъдем на откриването на Олимпийските игри. Ще се позиционираме на моста, за да видим как започва церемонията. Ще можем наблюдаваме обстановката по река Сена. Нямаме търпение да започне.

Редник Марго, военна

Дългоочакваното събитие ще се проведе в сърцето на града, с парад по река Сена. Войниците вече тръгват на патрули от лагера, тъй като сигурността се подготвя за игрите. Военните твърдят, че от лагера могат да достигнат до всяко от олимпийските места в рамките на 30 минути.

Има две основни заплахи. Първата е сухопътна. Тя може да бъде терористичен акт. За това работи сухопътната сигурност. Но има и една специфична и доста модерна заплаха, която са безпилотните самолети. И военният лагер изграден така че да може да се бори с тях. Има специални устройства за това. Някои са тук, в лагера. Други са разположени в цял Париж.

Генерал Филип Пуркуе, военен

Лагерът разполага с подслони, в които войниците спят заедно на временни легла. На обширния терен са разположени и помещения за измиване, столова и спортни площадки.